search

Vakantiehuis in Noord-Zweden

Zin in een geweldig schone en ongerepte natuur? Norrland, het noorden van Zweden biedt u dit alles. Ervaar de volledige stilte en de zeer schone lucht. Tijd zult u hier niet tekort komen, de zomernachten zijn immers lang en licht. Op een reis door dit onbekende uitgestrekte landschap ontmoet u telkens nieuwe natuurverschijnselen.

Dit gebied is een belangrijk onderdeel van de cultuurgeschiedenis, de Zweedse tradities worden hier strict in ere gehouden. Noord Zweden, ook wel Norrland genoemd, bestaat uit de provincies Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Medelpad, Jämtland, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten en Lapland.

 

Wat is er te doen in Noord-Zweden

In de zomer bezoekt men Norrland vooral om te wandelen, vissen, roeien en mountainbiken. De mogelijkheid bestaat om bergbeklimming en raften hier te leren. Hier leven verschillende diersoorten, groot is de kans dan ook dat u een eland, beer, wolf of zelfs een zeer schuwe bever kunt bespieden.

In Hälsingland worden zomers veel danswedstrijden georganiseerd, b.v. een Hambo-WK. Golfers vinden hier talrijke mooie golfbanen.

Sinds 2000 staat de landstreek Höga kusten aan de kust van zuidelijk Norrland op de lijst van het cultuur-erfgoed. Ragund in Jämtland heeft een onverwachte attractie voor u in petto: het Thaise paviljoen, een prachtig bouwwerk met mozaïeken en goud is ter herinnering aan de Siamese koning Chulalongkorn gebouwd die dit dorp in de 19e eeuw heeft bezocht.

 

Prachtige skiegebieden

Norrland is in de winter een eldorado voor skiërs. Hier kunt u in de skigebieden van Åre, Duved, Hemavan, Vemdalen n Riksgränsen heerlijk skiën. In dit gebied wordt ieder jaar het wereldberoemde ijshotel van Jukkasjärvi gebouwd. Neem eens een lekker fris drankje aan de ijsbar of geniet van de fantastische ijssculpturen. Op de oudste markt ter wereld, die van Jokkmok, trotseert men al bijna 400 jaar de kou.

 

Zweedse gastronomie

Het is geen wonder dat men hongerig wordt van de vele excursies. De Norrlandse keuken staat bekend om zijn rendiervlees, elandvlees, zalmforel, zalm en de verschillende soorten bessen vooral bosbessen. Voor de echte alleseter is er Surströmming een fermenterende haring in blik die op de derde donderdag in augustus première heeft.