search

Vakantiehuizen aan de Noord-Egeïsche Kust

De Egeïsche kuststreek is zonder twijfel een regio voor individuen en daardoor zeer geschikt voor een vakantie in een vakantiehuis. Het landschap is hier oorspronkelijk en ruig. Dat heeft een eigen charme!

Lange stranden met fijn zand zijn zeldzaam, maar toch vindt men hier prachtige badplaatsen, vanwaar men zo de azuurblauwe zee in kan duiken. De watertemperatuur ligt iets onder dat van de Middellandse Zee en een dikwijls stevige wind woelt het gebied regelmatig om. Het massatoerisme is hier nog niet tot in alle hoeken doorgedrongen, zodat men veel stille, windstille baaien kan vinden.

 

De Egeïsche kuststreek - noorden

In het noorden van de Egeïsche kuststreek waait bijna altijd een frisse wind, die samen met de zonneschijn en de azuurblauwe zee tot de regio behoort.

De Egeïsche Zee wordt verbonden met de Marmara denizi (Zee van Marmara), een kleine binnenzee in het noorden van het land, door de zee-engte Çanakkale Boğazı (Dardanellen). Vroeger werd deze passage Hellespont (naar de Griekse mythologie figuur Helle). Zuidelijk van de Dardanellen ligt de historische stad Troja (Troje), die jaarlijks bezoekers uit de hele wereld trekt.

Als men de kaap Baba bezoekt, bereikt men het meest westelijke puntje van Azië. Ten zuiden van de kaap ligt de Edremit baai. Dit gebied wordt ook wel de olijvenkust genoemd, de plantages zijn een lust voor het oog. De Edremit baai zelf staat bekend als een der schoonste, de lucht is droog en zuurstofrijk, het klimaat extreem mild.

Het eiland Lesbos, dat in de Golf van Edremit ligt, behoort tot Griekenland. Het eiland is vanuit meerdere kleine plaatsen goed te bereiken per boot, bijvoorbeeld van Ayvalik. Het binnenland is charmant. Hier treft u ontelbare schapenkuddes, overal groeien vijgenbomen en groenteplantages zijn in het landschap ingepast.

Ook de regionale keuken is een hoogtepunt van de noordelijke Egeïsche kuststreek. Als basis gelden diverse groentesoorten met kruiden, paprika, knoflook etc. Daarbij hoort natuurlijk versgevangen vis.

Zowel op het gebied van landschap als cultuur heeft de noordelijke Egeïsche kuststreek veel te bieden. Het vakantiehuis is altijd het ideale uitgangspunt voor een interessante en ontspannende vakantie.