search

Vakantiehuizen in de Beskiden

Tegenwoordig worden vooral de Moravisch-Silezische Beskiden aangeduid als de Beskiden. Dit is een deel van de Beskiden dat aan de noordelijke grens tussen Tsjechië en Slowakije ligt. Hier ontspringt de rivier de Odra (Oder). Het gebied maakt deel uit van de westelijke uitlopers van de Karpaten en wordt meer en meer bezocht door beren en wolven uit Slowakije.

De regio kan elke vakantieganger tevreden stellen, of het nu de rustzoeker, de wintersporter (skigebieden Lysá Hora, Pustevny, Soláň, etc.), de wandelaar in de zomer is of de cultuurliefhebber die op zoek is naar de levendige geschiedenis en de talrijke bezienswaardigheden (uitkijktoren Čarták, kasteel Frýdek, kasteelruïne Hukvaldy, etc.).

De Beskiden en omgeving staan ook bekend om de vele historische steden en gebouwen, die in de meeste gevallen zeer goed bewaard gebleven zijn. Het openluchtmuseum in Rožnov pod Radhoštěm herbergt zo’n pronkstuk: een houten stadje is het oudste deel van het museum.

Overal in de Beskiden leeft nog een rijke cultuurtraditie, die u tegenwoordig nog in zowel de folkloristische festivals als het unieke muziekfestival Janáčeks Musiklašsko, het op een na oudste ter wereld, kan ervaren. Het scala aan zorgvuldig voorbereide programma´s ter ere van de wereldberoemde componist Leoš Janáčeks uit Lašsko, is nog verder uitgebreid met het bekende muziekfestival Janáčkovy Hukvaldy.

Wanneer u door de bergketen van de Beskiden rijdt, komt u door drie landen (Tsjechië, Slowakije en Polen). De hele regio is goed bereikbaar. Door deze ligging is het mogelijk om eenvoudig en snel een bezoek te brengen aan bekende plaatsen in de Poolse Beskiden Slaskim (Ustron, Wisla, Bielsko-Biala) of de Slowaakse Kysuce (Čadca, Turzovka, Oščadnica).

Slechts drie woorden zijn nodig om de Beskiden te typeren: natuur, cultuur en avontuur. Overtuig uzelf van deze aantrekkelijke regio, we heten u nu alvast van harte welkom in de Beskiden!