search

Vakantiehuizen in de Bohemen

Bohemen (Latijns: Bohemia, Tsjechisch: Čechy) is een historische Tsjechische regio en neemt ongeveer twee derde deel van Tsjechië in beslag. Hiertoe behoren de Tsjechische hoofdstad Praag (“Praha”) en het omringende Midden-Bohemen (“Středočeský kraj“). Daaromheen liggen de regio’s Reichenberg (“Liberecký kraj“), Königgrätz (“Královéhradecký kraj“), Pardubice (“Pardubický kraj“), het westelijke deel van Vysočina, Zuid-Bohemen (“Jihočeský kraj“), Pilsen (“Plzeňský kraj“), Karlsbad (“Karlovarský kraj“) en Ústecký kraj.

In vrijwel elke stad in het midden van Bohemen kan men een oud, historisch stadscentrum verwachten, zoals Kolín, Mělník, Kladno, Mladá Boleslav, Příbram en Benešov. De regio is ook wel de toegang tot het natuurreservaat ´Boheems Paradijs’. De harmonieuze natuur rond de rivieren Berounka en Sázava, alsmede de waterwerken langs de Moldau (Vltava”) zijn geliefde uitstapjes en watersportgebieden.

Een onderdeel van de regio Liberecký vormen de beschermde natuurgebieden ‘IJzer- en Lausitzer bergen’ en het Reuzengebergte. Uniek zijn ook de stenen en ijzeren uitkijktorens, die zo nergens anders in Tsjechië te vinden zijn.

Onder een onuitputtelijke hoeveelheid van culturele en natuurmonumenten bevinden zich in Hradec Králové ook middeleeuwse kastelen (Kost), imposante kastelen, militaire vestingen (Josefov) en andere stedelijke en landelijke bezienswaardigheden.

Vakantiehuis in Bohemen

Drie superlatieven van de regio Pardubice

In Kladruby nad Labem bevindt zich de oudste paardenstoeterij, opgericht in het jaar 1552. Ook de zwaarste paardenren van Europa vindt hier plaats: de Steeplechase van Pardubice (jaarlijks de tweede zondag in oktober). En hier ligt het hoogste punt van de regio: het massief Králický Sněžník (1.423 m.).

 

Vakantie in de ongerepte natuur

De regio Vysočina staat bekend om zijn ongelooflijke goed bewaarde en zuivere omgeving. Typerend zijn de kleine, gemoedelijke dorpjes, die niet ver van het centrum liggen. Een autorit naar de naaste grote stad duurt hooguit een uur.

In de zomerperiode zijn vooral in het Zuid-Boheemse gebied rond de stuwmeren Lipno en Orlík, de bekende Zuid-Boheemse vijvers, en ook het Boheemse Woud een geliefd reisdoel. In de winter trekken de gasten natuurlijk naar de skicentra Churáňov of Zadov.

 

Meer dan alleen een bierstad

Zijn bekendheid dankt de stad Pilsen (Plzeň) in de eerste plaats aan het biermerk Pilsner Urquell. De bezichtiging van de brouwerij kunnen we van harte aanbevelen. Maar ook de bekende Skoda-fabriek kent hier zijn oorsprong. Pilsen neemt een belangrijke plaats in als industrie-, handels-, cultuur- en economisch centrum. In dit bisdom en universiteitsstad wonen tegenwoordig 163.000 mensen.

 

Weldadige bronnen

De regio Karlsbad (“Karlovarský kraj “) onderscheidt zich van de rest van de Tsjechische republiek door een dicht ondergronds netwerk van hete en koude mineraalbronnen. Ze hebben Karlsbad tot een van de grootste kuuroorden van Europa gemaakt. Van de ongeveer 100 natuurlijke bronnen worden er echter maar twaalf voor medicinaal gebruik ingezet.

 

Waar alles begon …

De streek rond de stad Ústí wordt gezien als de wieg van de Tsjechische staat. In het stroomdal van de rivier Bilina ligt het dorp Stadice, vanwaar de oorsprong van de sage van Premysl de Ploeger ligt. Premysl werd door Koning Libuse als echtgenote verkozen. De regio strekt zich uit over twee natuurgebieden - door het Tsjechische middelgebergte en het Erz-gebergte.