Activiteiten en attracties in Slovenië

Waar je voorkeur tijdens een vakantie in Slovenië ook naar uitgaat, er zijn tal van attracties te bezoeken in Slovenië.

Slovenië herbergt een groot aantal musea, galeries, kastelen, monumenten, archeologische vindplaatsen, bibliotheken, en begraafplaatsen.

Een van de belangrijkste musea is het Museum van de Eerste Wereldoorlog in Kobarid. De belangrijkste van tal van galeries is de National Gallery en de Modern Gallery in Ljubljana.

Tientallen kastelen rijzen hoog boven de heuvels en bieden een prachtig uitzicht over het pittoreske landschap. Vier van hen zijn de meest bekende attracties van Slovenië: Het kasteel van Bled, het kasteel van Ljubljana, het grotkasteel van Predjama en het oude kasteel van Celje.

Sommige Sloveense begraafplaatsen zijn monumenten van nationaal belang. Bezienswaardig zijn de joodse begraafplaats in Rožna Dolina, de Romeinse necropolis in Šempeter in de Savinja vallei, de militaire begraafplaatsen in de Soča vallei, de begraafplaats Presernov Gaj in Kranj en Navje en Zale, beide in Ljubljana.

Verschillende Sloveense steden hebben een goed bewaard gebleven middeleeuwse binnenstad. In Slovenië zijn er vele openluchtmusea, de grootste is zeker de moeite waard en vindt u in Rogatec. Ook zijn er open lucht musea Pleterje en in de buurt van Semič, beiden in de region Soča. Hier zijn nog veel overblijfselen te vinden van de strijd aan het Isonzo-front tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lokale attracties zijn onder andere de vele burchten en kastelen. De meeste nederzettingen zijn uit de barok-tijd en een van de mooiste kastelen in Slovenië is zeker het kasteel Štatenberg. Veel burchten zijn omgebouwd tot musea en galeries en zijn daarmee een populaire locatie voor bruiloften en andere feesten.

Veel van de tientallen kastelen zijn gerestaureerd en omgebouwd tot musea en hotels. Vier van hen behoren tot de tien meest bezochte attracties in Slovenië: Het kasteel van Bled, het kasteel van Ljubljana, het grotkasteel van Predjama en het oude kasteel van Celje.

De prachtige paleizen bevinden zich voornamelijk in de kuststeden, in het bijzonder in Koper, waar de Praetor staat, het mooiste paleis van Slovenië. Ook bekend zijn het Manzioli paleis in Izola en het Gruber Palace in Ljubljana.

Bezienswaardig is de kathedraal van Maribor, de kathedraal in Koper, het Franciscaner klooster in Nazarje, de Russische Kapel op de Vršič en het bedevaartsoord Hemma.

In Slovenië worden diverse jaarlijkse evenementen gehouden. Ze bieden voor elk wat wils: van cultuur, muziek, sport, eten en evenementen voor kinderen tot enkele festivals, beurzen en tentoonstellingen. Zo is een bezoek de moeite waard:

  • Het Jazz Festival in Ljubljana,
  • Het Lentefestival in Maribor,
  • Het Oude wijn Festival - Traditionele keuken, wijn, fruit en cultuur in Maribor,
  • MIFF Internationaal Folklore Festival in Koper
  • Wereldkampioenschap schansspringen in Planica
  • Marathon in Ljubljana

NOVASOL vakantiehuizen en appartementen zijn het ideale startpunt voor een ontspannen vakantie in Slovenië.