search

Vakantiehuis in Wenen huren

Eenmaal op de luchthaven van Wenen aangekomen, gaat u snel naar uw vakantiehuis, om daar de koffers uit te pakken en aansluitend, zonder tijd te verliezen, de stad te verkennen. Want er is veel te zien: van de gotische Stephansdom naar de keizerlijke Hofburg tot de in Jugendstil gebouwde Secession, van het prachtige barokpaleis Schönbrunn naar het kunsthistorisch museum tot de hedendaagse architectuur in het Museums Quartier. Wenen is echter niet alleen een lust voor het oog, maar met zijn concerten, musicals en eenmalige opera-uitvoeringen in de Staatsoper ook een weeldaad voor het oor. En niet te vergeten: Geniet ook van de lekkernijen uit de Weense keuken, de typische gezelligheid in de koffiehuizen en in de Heurigen. Deze stad is altijd een bezoek waard – en met het vliegtuig ligt Wenen bijna om de hoek.

Stadsbeschrijving

Het historische centrum van Wenen behoort in zijn beslotenheid tot de mooiste stadsmonumenten van Europa. Drie eeuwen bepalen het gezicht van deze voormalige residentie van de Habsburgse keizers: de Middeleeuwen met hun hemelbestormers, de gotische Stefansdom; de barokperiode, waarvan de Hofburg met haar weelderige koepels de belangrijkste erfenis is. Ook is er het Ringstraßen gebied uit de late 19e eeuw waar, op de plaats van de stadsmuur, mooie gebouwen zoals de Staatsoper en het kunsthistorisch museum ontstonden.

Aan de keizerlijke sfeer van de Weense oude stad dragen ook de talrijke kerken, paleizen, parken en de door vermogende heersers samengebrachte waardevolle verzamelingen bij. Ook de eeuwenlange muzikale traditie van de Hofmusikkappelle van Mozarts klassieke muziek tot de walsen van Strauß helpen hieraan mee. Eveneens onafscheidelijk met de Weense Altstadt verbonden: de heerlijke Weense keuken, de gezelligheid in de koffiehuizen en nostalgisch winkelen bij vroegere hofleveranciers.

 

Regionale keuken

  • Weense koffiehuiscultuur: Het Weense koffiehuis is zeer oud. Ondanks zijn ouderdom of juist daarom – hoe men het ook noemt – is het koffiehuis levendiger en veelzijder dan ooit. Naast de gemoedelijke traditionele cafés en de kleine espressobars kent men in Wenen het uitgestrekte Café-Restaurant, de Café-Konditorei maar ook de combinatie van koffiehuis met Szene-Beis, boekhandel, bar, muzieklokaal, cabaret-toneel enz. Tegenwoordig probeert men zelfs in het café een snelle fast-food-cultuur te introduceren. In de kern blijft het koffiehuis toch altijd de oase van alledag, een plaats om zich terug te trekken, mensen te ontmoeten, te genieten, om even tijd te nemen. Het Weense koffiehuis is oud – maar zeker niet out!
  • De Weense Heurige: Of het nu riesling, witte bourgondische of blauwe zweigelt is – de Weense wijn is top! Genieten moet men van het kostbare Weense druivensap, daar waar men thuis is: bij de Heurigen, bij de Weense herbergiers en in hun dranklokaal. Wenen is niet alleen een grote kloppende, moderne stad in het hart van Europa, maar ook een eigen wijnbouwregio. Circa 700 hectare wijngaard ligt binnen de stadsgrenzen – dit is wereldwijd uniek!
  • Wiener Schnitzel: een dunne, gepanneerde en gebraden kalfsschnitzel, behoort tot de beroemdste specialiteiten van de Weense keuken. Vermoedelijk stamt het uit Boven-Italië en vond het in de 14e of 15e eeuw zijn weg naar Wenen. De benaming Wiener Schnitzel werd rond 1900 gebruikt. Tegenwoordig zijn door hun schnitzel beroemde restaurants in Wenen: Figlmüller, Plachutta, Steirereck (allen gevestigd in de binnenstad).