search

Vakantiehuis in Rogaland huren

Rogaland is de zuidelijkste provincie van Fjord-Noorwegen en bestaat uit de glooiende heuvels in het zuiden, het vlakke landschap rond Jæren in het zuidwesten en Ryfylke, Haugesund en omgeving, tezamen met Karmøy, in het noorden. Deze regio meet circa 9000 km² en heeft 400.000 inwoners. Stavanger en Haugesund zijn de twee grootste steden met respectievelijk 115.000 en 41.000 inwoners.

De interesse voor Rogaland begon reeds in de Vikingtijd en is tot op heden niet afgenomen. Iets ten zuiden van Stavanger vond in 872 na Christus de grootste en - zo mogelijk - belangrijkste slag van Noorwegen plaats, de slag van Hafrsfjord. De Vikingaanvoerder en latere koning Harald Hårfagre won de strijd en verenigde daardoor als eerste Noorwegen tot een rijk. In de zee bij Hafrsfjord kunt u het aandenken Sverd i Fjell (zwaard in rots) bezichtigen.

Tegenwoordig is Rogaland een moderne, dynamische en vriendelijke regio, die onder meer sterke binding heeft met de oliewinning in de Noordzee. De grootste stad in de provincie, Stavanger, wordt gezien als de oliehoofdstad van Noorwegen. Het heeft een internationale atmosfeer. De inwoners van Rogaland zijn vriendelijk, ontspannen en spreken Noors met een licht accent dat doet denken aan het Noors dat in het zuiden van het land wordt gesproken. Het goede humeur van de Rogalanders hangt wellicht samen met het milde klimaat, dat zeker in het zuidelijke deel van de regio heerst.

In Jæren kan men de eerste aardappels meestal al eind februari poten, in de rest van Noorwegen moet men daarvoor tot mei wachten.

Bezoek Rogaland en ontdek de steile bergen in het oosten, diepe fjorden zoals de schilderachtige Lysefjord in het zuiden, bruisende watervallen en eindeloze zandstranden bij Jæren, charmante eilanden en de aan de wind blootgestelde hei op het eiland Karmøy.