search

Vakantiehuizen op de Griekse eilanden

Meer dan 6.000 eilanden van uiteenlopende omvang liggen in de Egeïsche Zee en de Ionische zee. Daarvan is echter niet meer dan 4 procent bewoond. Samen zijn deze eilanden goed voor een kustlengte van meer dan 7.500 kilometer en bieden dus talloze plaatsen om van zon en zee te kunnen genieten. U vindt niet alleen kilometerslange zandstranden, maar ook de typische zwarte stranden die bestaan uit vulkaangesteente, met hun kleine baaien. Veel van deze stranden zijn met ‘blauwe vlaggen’ gemarkeerd; een certificaat voor bijzonder schoon water.

De Griekse eilanden bieden aan watersporters een perfect onderkomen. Zeilen, duiken, snorkelen, zwemmen, waterskiën of windsurfen – alles kan! Zelfs deltavliegers hebben telkens weer profijt van de uitstekende omstandigheden en zweven door de lucht.

De archeologische schatten die op veel van deze eilanden nog te vinden zijn, vertellen u de geschiedenis van Griekenland en haar oude culturen. Nog steeds wordt dit erfgoed levend gehouden tijdens de traditionele Griekse feesten.

De Griekse eilanden zijn zeer geliefd bij zowel Griekse als buitenlandse gasten vanwege het prettige klimaat, de korte afstanden en de optimale omstandigheden aan de stranden en in het water.

Het grootste deel van de Griekse eilanden ligt in de Egeïsche Zee en worden opgedeeld in eilandgroepen: de eilanden van de noordoostelijke Egeïsche Zee, de Sporaden, het eiland Euböa (ook wel Evia genoemd, na Kreta het grootste Griekse eiland), de eilanden in de Saronische Golf, de Cycladen, de Dodekanesos en het welbekende eiland Kreta. In de Ionische zee ligt slechts één eilandgroep, de Ionische Eilanden, waartoe ook het geliefde Korfoe behoort.

Welk eiland ook uw bestemming is, uw vakantiehuis biedt altijd het ideale uitgangspunt voor uw vakantie.

Kreta

Niet alleen door de zomerse temperaturen, maar ook door manier van leven, de gewoonten en op de plaatselijke markten zult u merken: de kusten van andere continenten zijn niet ver weg, hier worden oost en west met elkaar verbonden.

Wij bieden vakantiehuizen in het rustige oosten van het eiland, in de buurt van het provinciestadje Sitia met zijn Kretenzer charme of bij Rethimnon nabij de bergdorpjes Adele en Prinos. En in het groene westen rondom Chania.

Of u hier ongestoord geniet van zon en zee of het land en de mensen leert kennen, Knossos bezichtigt of de Lassithi-hoogte en de Samaria-kloof bewandelt – uw mogelijkheden op Kreta zijn grenzeloos.

Cyprus

“En al ging je tot het einde van de wereld, je vindt geen tweede eiland zoals dit”, mijmerde een beroemde Griekse schrijver ooit over Cyprus. De bijzondere aantrekkingskracht van Cyprus komt voort uit de talrijke mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding. En ook op cultuurgebied is dit eiland van Aphrodite de moeite waard. Er zijn antieke tempels, theaters, authentieke mozaïeken, schilderachtige kapellen en kloosters, betoverende kerken en Venetiaanse feestcomplexen. Het eiland kent een turbulente geschiedenis, die ook nu nog een stempel drukt op het leven op het eiland, en het in het recente verleden in gespleten toestand achterliet.

Hoewel de aantrekkelijkheid van het eiland ‘grensoverschrijdend’ is, profiteert het zuidelijke gedeelte van Cyprus het meest van het toerisme. Hier bevinden zich afwisselende landschappen, waarin alle emoties een plek vinden: van het machtige Troodos-gebergte over de vruchtbare Mesaora-vlakte tot het schiereiland Akamas, waar een klein natuurparadijs op u ligt te wachten.

Maak kennis met de gastvriendelijkheid en levensvreugde van de Cyprioten, die hun gasten met een hartelijk “Kopiaste!” verwelkomen. Even aantrekkelijk is het klimaat. Met 300 dagen zon per jaar is het meest oostelijke van de grote Middellandse Zee-eilanden op elk moment van het jaar een bezoek waard.

Corfu

Het Ionische eiland Korfoe heeft vele namen, maar vooral “bloem van het oosten” vormt een perfecte omschrijving. Vele dichters vereeuwigden het eiland in hun werk, vanwege het groene landschap met de talrijke olijfhagen, de vele citrusbomen, acacia’s, mirte, cypressen en laurierbomen. In de hoofdstad van Korfoe zijn wonderschone steegjes te vinden, die nog stammen uit de tijd van de Venetiaanse overheersing. Gecultiveerde stranden met een eindeloze hoeveelheid watersportmogelijkheden lokken u naar zee. De buureilanden Paxos en Antipaxos kunt u tijdens een dagexcursie bezichtigen. In het noorden van het eiland ligt een prachtig duinlandschap, dat door de gunstige wind veel surfers trekt.

De Cycladen

Ten oosten van de Peloponnisos tekent zich de Cycladen archipel af. De grote en kleine eilanden omsluiten als een cirkel (Grieks: kyklos) het historische centrum Delos. De Cycladen bevestigen op wonderbaarlijke wijze de associaties die men heeft met de Griekse eilandenwereld: de kalkwitte dorpen, badend in het licht, vormen een kleurrijk contrast met de diepblauwe zee, de wolkenloze hemel of de blauwe kerkkoepels, die hier en daar boven de dorpen uittorenen. Zelfs de overwegend dorre vegetatie doet geen afbraak aan dit droombeeld.

De rustige zee in de zomer maakt de Cycladen bovendien zeer geliefd bij zeilers. De naast elkaar gelegen en door veerpontjes verbonden eilanden lenen zich uitstekend voor “eiland-hoppen”. Naxos is het grootste en qua landschap het meest bezienswaardige eiland van de Cycladen.

Op Syros, het geografisch hart van de Cycladen, gaat het er kalmer aan toe dan op het levendige Mykonos. Beroemd is het eiland Paros vanwege het bijzonder zuivere marmer, maar ook het pittoreske vissersdorpje Nausa trekt vele bezoekers. Santorini is met name indrukwekkend vanwege het vulkaanlandschap. Met deze en nog veel meer eilanden zijn de Cycladen een droombestemming, die bij u paradijselijke indrukken zullen achterlaten.

Chios

In de oostelijke Egeïsche Zee, tussen Samos en Lesbos, ligt het eiland Chios, volgens de inheemse overlevering de geboorteplaats van Homerus. Men kan Chios bereiken via bootverbindingen, bijvoorbeeld vanaf Piräus, of met het vliegtuig vanaf Athene en Thessaloniki.

De gelijknamige hoofdstad wordt gedomineerd door zijn machtige kasteel. De havenstad aan de oostkust ademt een aangenaam oriëntaalse sfeer.

Hoge bergketens, tot ruim 1200 m., drukken hun stempel op het noorden van het eiland. In het vruchtbare hooggelegen zuiden groeien de voor Chios typische mastiekbomen, die de grondstof produceren voor onder meer likeuren, kauwgom en cosmetica. Buitengewoon, oorspronkelijk, pittoresk en gewoonweg schitterend zijn de middeleeuwse mastiekdorpen, zoals de plaatsjes in deze omgeving gewoonlijk genoemd worden.

Een tocht naar het midden van het eiland leidt naar het Byzantijnse klooster Nea Moni, dat in de bergen verstopt ligt. In combinatie met de immer aanwezige Griekse zon en de weidse zee is Chios dé geheime tip voor uw volgende vakantie.

Chalkidiki

Het schiereiland Chalkidiki is hét vakantieoord voor zwemliefhebbers: kindvriendelijke zandstranden, sparren- en pijnboombossen die reiken tot de baaien aan de zee en het blauwe water van de Egeïsche Zee. Tevens een ideaal terrein voor surfers en zeilers.

De drie schiereilanden van Chaldiki reiken als drie vingers tot ver in de Egeïsche Zee:

Kassandra, het meest westelijke van de drie schiereilanden, met zijn lieflijke landschap, levendige dorpen en uiteenlopende mogelijkheden voor ontspanning en activiteit. Sithonia kent als bergachtig schiereiland een ruw, oorspronkelijk karakter. Tenslotte is er nog de ontoegankelijke berg Athos, met een autonome monnikenrepubliek.

Onze vakantiehuizen zijn zowel op Kassandra als op Sithonia te vinden.