Activiteiten en attracties in Griekenland

Bijna geen land in Europa, noch op aarde, kent zoveel historische bezienswaardigheden als Griekenland. Het is daarom onmogelijk ze allemaal te noemen, laat staan ze stuk voor stuk nader te beschrijven. Wij hebben de bekendste uitgezocht, waarmee je een eerste indruk krijgt van het ruime en gevarieerde aanbod. Onderstaand vindt je details over bezienswaardige bouwwerken, bijzondere feesten en interessante activiteiten, die je vakantie zo divers en afwisselend mogelijk maken.

Athene

In geen andere stad ter wereld treffen twee zo uiteenlopende werelden elkaar als in Athene, de stad die is vernoemd naar de gelijknamige Griekse godin van de wijsheid. Hier zijn de goden en mythen uit de oudheid nog net zo levendig als het hier en nu.

Gingen de Griekenland bezoekers tijdens hun vakantie vroeger vaak met een grote boog om Athene heen omdat de stad als luid, vies en chaotisch werd ervaren, laat de stad zich nu van haar mooiste kant zien. Dit is mede te danken aan de verbeterde infrastructuur, die speciaal voor de Olympische Spelen van 2004 gerealiseerd is. En dat is maar goed ook, want er valt zo oneindig veel te ontdekken in deze stad.

Bouwwerken als de Akropolis en het Klooster van Daphni staan al tijden vermeld op de UNESCO-lijst van werelderfgoed.

Maar Athene is ook modern, zoals elke andere grote stad in Europa: winkelcentra, mooie cafés en taveernes heten je van harte welkom. Ontdek Athene!

De akropolis in Athene

Wanneer men spreekt over dé Akropolis, bedoelt men meestal de akropolis in Athene. Een akropolis is echter in feite niets meer dan een vesting op het hoogstgelegen deel van een stad. Veel steden in Griekenland bezitten nog een akropolis. De akropolis in Athene is echter de beroemdste.

Midden in Athene, op een vlakte op circa 50 meter hoogte, kijkt de imposante vesting uit over de stad. De akropolis behoort tot het UNESCO wereldcultuurerfgoed.

Epidaurus - twee bekende bezienswaardigheden

Niet ver van Athene, in Epidaurus, vindt men twee bekende bezienswaardigheden: het welbekende Amfi-theater en het heiligdom van Asklepios.

Direct boven Epidaurus ligt het Arahneo-gebergte ofwel het Archnaion zoals het ook in Aeschylus’ “Agamemnon” wordt genoemd. Daar, ingebed in de groene glooiing van een helling ligt het theater van Epidaurus. Het bekendste en best bewaarde van alle oude theaters werd in de 3e eeuw voor Christus geconstrueerd uit kalksteen. Het theater biedt toegang aan 14.000 toeschouwers. Naast de mooie ligging is het vooral beroemd door de onovertroffen akoestiek. Zelfs op de hoogste verdieping, 22 m. hoog, is elk vanuit de orkestbak gesproken woord te verstaan. ’s Zomers vinden hier de feestelijke spelen van Epidaurus plaats.

De tweede attractie is het heiligdom van Asklepios, god van de geneeskunde. Sinds de 6e eeuw voor Christus diende het als “ziekenhuis”, waar de mensen toentertijd met reinigende rituelen geheeld werden. Het gebouw is zeer goed onderhouden en grote delen van het complex zijn toegankelijk voor toeristen, zoals de slaapzalen, het gasthuis en de tempel van Asklepios.

Olympus

Vaak wordt gedacht dat de Olympus de enige berg is, maar dat is niet het geval. Het is enkel het hoogste gebergte van Griekenland. Het bevindt zich op het schiereiland Peloponnisos. De hoogste top is Mytikas met een hoogte van 2.917 m. Die bereikt je eenvoudig wanneer je via de top Skala (2.866 meter) over de bergkam Kakoskala wandelt. De flora en fauna in dit gebergte is zeer speciaal en ook de geologische formaties zijn bijzonder. Sinds 1938 valt de Olympus onder beschermd natuurgebied.

Het Kanaal van Korinthië

Hierbij gaat het om een ruim 6 kilometer lange, kunstmatige zeeweg tussen de Golf van Korinthië en de Saronische Golf, die aan het eind van de 19e eeuw gebouwd is. De aanblik, in het bijzonder vanaf de brug over het kanaal, is indrukwekkend. Je kijkt uit over een ravijn met gladde, steile rotswanden, die tot 76 meter in de diepte reiken. De doorgangen zijn voor de huidige scheepvaart doorgaans te smal, maar een tocht met een speciale excursieboot is mogelijk en een absolute aanrader.

Het beroemdste wrak van Griekenland

In een verlaten baai op het Ionische eiland Zakynthos ligt het beroemdste wrak van Griekenland. Men kan deze baai enkel over zee bereiken, aangezien de rotswanden tot 200 meter hoog reiken. Het schip was toentertijd beladen met smokkelwaar en kwam in een storm terecht. Toen de kustpatrouille naderde om hulp te bieden, raakte de bemanning in paniek en stak het schip in brand. De overblijfselen zijn in de baai blijven liggen.

Embros Thermae op het eiland Kos

Niet ver van de stad Kos ligt de Embros Thermae, een ca. 80 graden Celsius warme natuurbron, die in de bergen ontspringt en naar zee stroomt. Men kan in de thermaal baden. Aan de bron worden helende krachten tegen gewrichtsaandoeningen en reuma toegedicht.