Populaire wijnstreken in Frankrijk

Wijnen uit Frankrijk behoren al eeuwenlang tot de wereldtop en hebben niet zelden geschiedenis geschreven. Zoals geen tweede wijnland is het Frankrijk gelukt om de wijn met zijn algemene cultuur te verbinden en van daaruit een culinair hoogstaand samenspel te maken. Nog altijd geldt de Franse wijn als maatstaf voor wijnboeren. Het veelzijdige klimaat en de bijzondere bodemgrond zijn de basis voor die ongelooflijke variëteit, van lichte witte wijnen uit het Loiredal tot de zware rode wijnen uit de Midi-Pyreneeën. Verken de leukste wijnstreken met een vakantiehuis in Frankrijk!

 

Bekendste wijnen uit de Franse regio's

Helemaal bovenaan elke wijnkaart staan al sinds lange tijd de wijnen uit Bordeaux en Bourgondië. En ook Champagne heeft wereldfaam bereikt met zijn bubbelwijnen. Hier geldt: vaak gekopieerd, nooit geëvenaard. Deze druiven zijn voor de kenners absoluut uniek. Voor de uitzonderlijke standaard staan ook namen als Mouton-Rothschild, Krug en Chambertin op de kaart. 

 

Wijn uit je vakantieregio

Naast deze exporttoppers worden ook in vele andere regio’s wijnen geproduceerd die echter buiten hun plaats van herkomst amper bekend zijn. In Nizza zul je ongetwijfeld een witte wijn van Bellet proberen, in Limoux een bubbelwijn. Tijdens een gezellige avond in je vakantiehuis mag een goede fles wijn uit je vakantieregio niet ontbreken. En als aandenken of souvenir aan je vakantie in Frankrijk is zo’n fles sowieso perfect.

 

Wist je dat …

  • meer dan een half miljoen mensen in Frankrijk druiven verbouwen ten behoeve van de wijnteelt?
  • in Frankrijk in totaal op een oppervlak van 1 miljoen hectare wijn wordt verbouwd?
  • in het jaar 1954 ruim 140 liter wijn per jaar per persoon gedronken werd? (Tegenwoordig is dat ‘nog maar’ 67 liter)
  • de regels voor wijnteelt in Frankrijk tot de strengste landbouwregels ter wereld behoren?
  • op 50% van het Franse wijnteelt gebied een lichte doch zeer goede tafelwijn wordt geproduceerd?