search

Vakantiehuizen in Sleeswijk-Holstein

In het noorden van Duitsland ligt de deelstaat Sleeswijk-Holstein  (NL: Sleeswijk-Holstein ) met als hoofdstad Kiel. Levendige straten, romantische hofjes, marktplaatsen en havens brengen deze stad tot leven. Schleswig-Holstein heeft voor ieder wat wils op het water of op het land.

Als ‘kinderland’ is Sleeswijk-Holstein  met zijn kindvriendelijke en aantrekkelijke uitgaansmogelijkheden ideaal voor kinderen. In vele badplaatsen aan de Noordzee en Ostsee voelt men zich in het vakantiehuis direct thuis. Het aantrekkelijke klimaat, de zon, zee en het water bevorderen het goede humeur. Zeeën, kusten, watergebieden, natuur- en nationale parken karakteriseren het natuurlijke Schleswig-Holstein.

De regio's

Sleeswijk-Holstein wordt verdeeld in 5 regio’s: Nordsee, Ostsee, binnenland, Holsteinische Schweiz en het hertogdom Lauenburg. Op afwisselende ontdekkingstochten kunnen de eilanden, het wad en het groene land tussen de zeeën ontdekt worden. Betoverende stranden en duinen, gezellige vissershavens, eindeloze weidevlaktes en enorme landgoederen zijn de basis voor het vakantieparadijs Sleeswijk-Holstein . Vanaf de Deense grens tot voorbij Lübeck vindt u langs de kust van de Ostsee talloze kleine burchten, steile hellingen, diepe fjorden en eenzame stranden. Tussen Kieler Fjord en de Lübecker baai ligt het Ostsee-eiland Fehmarn, ook wel de korenschuur van Schleswig-Holstein genoemd. Van Glücksburg in het noorden, de wieg van de Europese vorstenhuizen met het waterslot, tot Travemünde in het zuidoosten is een boog gespannen van badplaatsen aan de Ostsee. Tussen de Kieler en Lübecker baai ligt het prachtige landschap van het natuurpark Holsteinische Schweiz.

De Noordzee is de westelijke grens van Schleswig-Holstein. In deze regio denkt men aan wind en golven, de wondere wereld van eb en vloed, de Waddenzee, boottochtjes, watersport en ontspanning. Een wandeling over het wad is een onvergetelijke gebeurtenis. Typisch voor de Noordzee zijn groene stranden en wit zand, afwisselende landschappen en kuststroken beschermd door dijken. In pittoreske dorpjes en mooie steden kunt u zich prima vermaken.

De Noord-Friese eilanden zijn het noordwestelijke vakantiegebied van Duitsland, met de drie zonnige eilanden Amrum (breedste zandstrand van Europa), Föhr (zeer mild klimaat onder invloed van de golfstromen) en Sylt (het grootste eiland van Duitsland), het unieke kleine Hallingen en ook de groene eilanden Pellworm en Nordstrand.

Natuurpark Holsteinische Schweiz is het grootste van Sleeswijk-Holstein . In het zuiden grenst het aan de Hanzenstad Lübeck en in het noorden aan de hoofdstad Kiel. Ingesloten door een glooiend heuvellandschap, uitgestrekte bossen en zeeplateaus liggen vele idyllische vakantiedorpjes.

De natuur

Van Nederland tot Denemarken strekt zich een van de laatste grote natuurgebieden van Midden-Europa uit: de Waddenzee (“Wattenmeer”). Het nationale park “Wattensee Schleswig-Holstein” is het grootste nationale park van Midden-Europa. De Waddenzee, een gebied dat onder invloed staat van eb en vloed, is uniek in de wereld. In één kubieke meter wad is meer biomassa aanwezig dan in dezelfde hoeveelheid bodem in het tropische regenwoud.

Wat velen een rivier noemen, is een diepe zee-inham of – zoals het verder meer naar het noorden heet – een fjord. Een lange bocht dus, de Schlei, omzoomd door snoezige dorpjes en landhuizen. De Schlei geldt als één van de mooiste zeilrivieren in het Noord-Duitsland!

Het meest bevaren kanaal ter wereld, het Noord-Oostzee-Kanaal is idyllisch en het is het eerste wat men ziet als men op de oever staat. Waar men ook kijkt, men ziet enorme schepen uit bossen opduiken en zeilboten ‘door’ de velden. Er varen veerboten (gratis te gebruiken).

70 km. voor het vaste land ligt Helgoland, een rots van bont zandsteen midden in de Noordzee. Aantrekkelijk voor bezoekers vanwege de zeldzame flora en fauna, souvenirs, verse zeekreeft en belastingvrije inkoop.

Bron: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Duitse VVV)