search

Vakantiehuizen in het Sauerland

Sauerland is het grootste vakantiegebied van Nordrhein-Westfalen. De grenzen zijn vloeiend: in het westen reiken ze tot aan de bergen, in het zuiden tot aan Siegerland, in het noorden tot aan het Ruhrgebied en Westfalen. In het oosten liggen de hoogvlakten rondom Winterberg en het Lenne- en Rothaargebergte. Het land van de 1000 bergen biedt ruisende sparrenbossen, paradijselijke dalen, bizarre rotspartijen en talrijke grote en kleine stuwdam-meren met goede watersportmogelijkheden. Dit gebied heeft het grootste aaneengesloten grottenlandschap van Duitsland.

Het grootste druipsteenlabyrint in deze bizarre wereld is de “Attahöhle”. Door miljoenen jaren van erosie ontstonden de grotten. De druipstenen zijn resultaat van verdamping van kalkrijk water, waarbij het kalk vrijkomt en op de bodem en aan de wanden neerslaat en kunstzinnige druipstenen vormt.

Sauerland biedt een veelvoud aan landschappelijke schoonheid en culturele bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld “Quellenland”. Hier ontspringen vele rivieren, er zijn ontelbare beekjes en meren. Dit kwalitatief hoogwaardige bronwater is ook verantwoordelijk voor de hoge kwaliteit van het bier in het Sauerland. Te voet of met de fiets kunt u dit gebied prima verkennen. Voor fanatieke mountainbikers is er de “Bike-Arena Sauerland” met een totale lengte van 1400 km. en een talloze downhill-, trail- en cross-country-toertochten.

Dit landschap telt karakteristieke dorpjes met een prachtige vakwerkarchitectuur. Men vindt hier eeuwenoude historische stadscentra, kerken met kostbare altaren, oude kloosters, burchten en kastelen. In Attendorn bijvoorbeeld vindt u Slot Schnellenberg, het grootste kasteel van deze streek.

Bergop en bergaf op twee wielen: op de fiets beleef je de natuur van zeer dichtbij en dat is in het heuvelachtige Siegerland en het Wittgensteiner berglandschap een ware belevenis. Kenmerk in dit gebied is de voor Europa unieke Siegerländer Hauberg. Enkele houtskoolovens, die vroeger gebruikt werden om ijzererts te smelten, zijn tegenwoordig nog in gebruik.

De voormalige residenties in Siegen, Bad Berlebung en Laasphe als ook het waterslot Hainchen en de grensvesting van Nassau-Oranier en de Ginsberg, laten de geschiedenis tot leven komen. Siegen is de geboortestad van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640).

Vakwerk levert alle dorpjes een schilderachtig aanzien op. In Siegerland is het vakwerk recht een eenvoudig. In Wittgenstein zijn de huizen niet alleen op het dak, maar van top tot teen met leisteen bedekt. In de tentoonstellingsmijnen en mijnmusea krijgt men een indruk hoe het er vroeger in de mijnbouw aan toe ging. Het oudste bekendste mijnbouwgebied is op de Altenberg bij Hilchenbach-Müsen blootgelegd. Vondsten bewijzen dat hier vierduizend jaar geleden al koper, zink en lood werd verwerkt.

Het vakantiehuis biedt hierbij altijd het ideale uitgangspunt voor uw vakantie.

Bron: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Duitse VVV)