search

Vakantiehuizen in Saksen

Sachsen met als hoofdstad Dresden, dat ook het “Florence van de Elbe” wordt genoemd, is zéér veelzijdig met een prachtig landschap. Grote en kleine steden met ieder een eigen uitstraling, rivierdalen en bergmassieven, weiden en bossen, kastelen en burchten, landgoederen en herenhuizen, handenarbeid en kunsthandwerk, theaters en cafés, industriële architectuur en cultuur zijn hier te vinden. Het toppunt van natuurschoon is de Sächsische Schweiz. Er zijn weinig gebieden met zo veel bizarre natuurvormen op zo een klein oppervlak als het Elbe zandsteengebergte met zijn romantische rotsformaties en centraal stroomt de rivier de Elbe. Het grootste deel van de Sächsische Schweiz is een nationaal park en het is daarom ook niet verwonderlijk dat de meeste vakantiehuizen hier op zeer idyllische plekjes staan.

Wie dus in Sachsen op vakantie wil, zal moeite hebben met kiezen, want hier is het ene plekje werkelijk nog charmanter dan het andere. Een vakantiehuis in het Erzgebergte is het beste uitgangspunt voor uitstapjes in dit wandelparadijs, dat tevens bezoekers trekt met zijn traditionele. Het schilderachtige Vogtland daarentegen staat al eeuwenlang bekend om de bouw van muziekinstrumenten. Liefhebbers van mooie muziek en prachtige landschappen zullen het hier absoluut naar hun zin hebben.

De regio

In de omgeving van Sachsen kunt u genieten van kunst en cultuur, eeuwenoude tradities en prachtige landschappen. Kenmerkend zijn de wereldwijd bekende theater- en muziekproducties, toonaangevende festivals, musea en tentoonstellingen. Unieke handwerkkunsten verschaffen Sachsen wereldfaam: muziekinstrumenten in Vogtland, houtsnijkunst in het Erzgebergte, porselein in Meissen, textiel in Plauen en horloges in Glashütte. Een prachtige natuur met massieve bergketens, schilderachtige dalen en meren maken een natuur-, familie-, en gezondheidsvakantie compleet.

Het Erzgebergte

Sinds 300 jaar wordt in het Erzgebergte houtsnijwerk vervaardigd. De omgeving van dit bosrijke middelgebergte dankt zijn naam aan honderd jaar lange zilverertswinning. In de bergstadjes Annaberg-Buchholz, Schneeberg en Freiberg is de rijkdom hiervan nog steeds te zien. Langs de “Silberstrasse” zijn historische molens, koperfabrieken, tentoonstellingsmijnen als ook de eerste rekenschool van Adam Ries te bewonderen.

Oberlausitz

5000 km. wandelpaden doorkruisen de Oberlausitz in het noordoosten van Sachsen. Vanwege de meer dan 1000 dijken wordt het Oberlausitzer heide- en dijkenlandschap ook wel het “land van de 1000 zeeën” genoemd. Een deel van dit gebied werd tot UNESCO biosferenreservaat benoemd.

Vogtland

Het middelgebergtegebied rond Plauen en het Göltzsch-dal vormen een landschap dat in Duitsland de wereldberoemde “Plauner Spitzen” genoemd wordt. Al meer dan 300 jaar zijn in Vogtland steden als Markneu-kirchen en Klingenthal door de bouw van eersteklas muziekinstrumenten bekend.

Saksische Elbland

Rondom Dresden vindt u uitgestrekte riviergebieden, lieflijke parken, tuinen en wijnbergen, prachtige kastelen en burchten, de met druiven bedekte hellingen van Lössnitz, Schloss Moritzburg, de beroemde porseleinstad Meissen, dijken en uitgestrekte bossen. Het Saksische Elbland was ook voor Karl May bron van inspiratie. Zijn boeken behoren tot de meest gelezen boeken ter wereld.

Bron: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Duitse VVV)