search

Vakantiehuizen in de Eifel

Een verzameling van curiositeiten en bezienswaardige scheppingen, dat is de Eifel. De schoonheid van het middengebergte tussen de stedenvierhoek van Aken, Keulen, Koblenz en Trier is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en is daarom ook zeker een bezoek waard. Het vakantiehuis is hierbij altijd het ideale uitgangspunt voor uw vakantie.

Het landschap in deze regio is ontstaan door vulkanen. Door de gewelddadige vulkaanuitbarstingen in het verleden ontstond een dicht net van kraters in de aardkorst van de Vulkaneifel, de zogenaamde ‘blauwe ogen’ van de Eifel.

 

Cultuur in de Eifel

Cultureel heeft dit glooiende hoogland het één en ander te bieden. De Kelten en Romeinen hebben hier hun sporen achtergelaten. Zo herinneren de kostbare mozaïeken in één van de Romeinse villa’s bij Otrang aan de Romeinse tijd. In de zevende en achtste eeuw gingen van de kloosters van Echternach en Prüm wetenschappelijke impulsen uit. Vroeger gold deze regio met zijn kraters als arm. Het moderne tijdperk heeft dat echter allang veranderd. Onveranderd gebleven is echter de prachtige schoonheid van het oorspronkelijke landschap dat de kern van de Vulkaneifel vormt met zijn 10.000 jaar geleden gedoofde vulkanen. Omdat zelfs voor leken aardhistorische gebeurtenissen onvoorstelbaar blijven, laten het Eifel-vulkaanmuseum in Daun en het Maarmuseum het ontstaan van de Eifel zien. Dankzij hightech computersimulaties roken de vulkanen weer, kratermeren openen zich en komen lavastromen sissend op de bezoekers af. Werkelijk een bijzondere belevenis.

 

Wereldberoemd uit de Eifel

Gloeiend heet gaat het er ook in Brockscheid aan toe. Hier vindt sinds vijf generaties het zeer zeldzame spektakel van het “klokkengieten” plaats. Deze klokken luiden in vele kerken wereldwijd. Ook de vele soorten mineraalwater uit de Eifel vinden wereldwijd aftrek als verfrissende en gezonde drank. Als wandelland is deze regio een verrijking. Schitterende dorpjes, burchten, kastelen, kloosters, rotsen, meren, watervallen en meer dan 500 borrelende mineraalbronnen laten u veel spannends beleven.

 

De natuur in de Eifel

Talrijke kratermeren (met water gevulde vulkaantrechters), zoals bijvoorbeeld Laacher See, fungeren tegenwoordig als zeer geliefde watersportparadijzen. Tot één van de schoonheden van deze regio wordt ook de Eifeler Seenplatte (merenplateau) gerekend met het grootste stuwdammensysteem van Europa. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende heuvels en diepe dalen, waarin bos- en weidelandschappen overheersen. Her en der zijn echter ook ongerepte watergebieden behouden gebleven, die amfibieën leefruimte bieden. In beschermde gebieden groeien zeldzame planten en leven nog bijna uitgestorven dierensoorten.

 

Wijnland tussen Eifel en Rijn

Bijna niet te geloven, maar waar: een mediterraan klimaat bevordert de optimale druivengroei in het natuurschone Ahrtal, het meest noordoostelijke en grootste aaneengesloten rode-wijngebied van Duitsland. Hier groeit de Ahrburgunder, één van de meest vooraanstaande Duitse rode wijndruiven. Zelfs de Romeinen wisten het Ahrtal als wijngebied naar waarde te schatten. Zij vestigden zich in het kleine romantische dal tussen de Eifel en de Rijn, plantten de eerste ranken en hebben het noorden van Rheinland-Pfalz daarmee op de kaart gezet. “Klasse in plaats van massa” luidt tegenwoordig de filosofie van de wijnbouwers alhier.

Heerlijke tochten langs de druivenvelden bieden niet alleen prachtige vergezichten, maar ook een blik in het bekendste rode-wijngebied van Duitsland.

 

Bron: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Duitse VVV)