search

Vakantiehuis op de Lüneburger Heide

De Lüneburger Heide dankt zijn naam aan de stad Lüneburg en het grote heide-, bos- en geestgrondgebied in het noordoosten van Nedersaksen. Wij raden u aan om de Lüneburger Heide op de fiets te verkennen, zo ervaart u het afwisselende landschap op zijn mooist. Een betoverend paars tapijt van bloeiende heide is te bewonderen wanneer u de Lüneburger Heide in augustus en september bezoekt. Breng ook zeker een bezoek aan Celle, het historische ‘heidedorp’.

De Lüneburger Heide is een cultuurlandschap rijk aan natuur en strekt zich uit tussen de Elbe, Aller en Weser, tussen de grote steden Bremen, Braunschweig, Hamburg en Hannover. Het is een afwisselend landschap met stroomdalen, gletsjers en zandvlakten, met heide-, moor- en bosgebieden. Het graf van de beroemde heidedichter Herman Löns bevindt zich in Tietlinger Wacholderhain tussen Walsrode en Fallingbostel.

Niet overal meer bepaalt de typische heide tegenwoordig het landschapsbeeld, de herbebossing en het landbouwgebruik hebben dit blijvend veranderd. Gebleven is het eigenaardige karakter – heide, groepen jeneverbomen, door berken omzoomde wegen in de beschermde gebieden. Ook de traditionele heideschapen fokkerij bleven behouden en nog steeds zijn imkers actief.

De heidevlakten liggen in de beschermde natuurgebieden Lünenburger Heide, natuurpark Südheide, natuurpark Elbe-Darwehn, Landkreis Uelzen in in de omgeving van Gifhorn; om er maar een paar te noemen. Het absolute hoogtepunt is de heidebloei in de maanden augustus en september als de heide het land in een rose-violet bloementapijt omtovert. Dan bezoeken duizenden liefhebbers overal de heidebloei feesten met de optochten.

De Lünenburger heide is echter meer dan de rozerode glans van bloeiende heide. Dorpjes met typische heidehofjes, water- en windmolens, landgoederen en stadjes met prachtige raadhuizen. De liederen en zeldzaam geworden klederdrachten horen daar ook bij. In het beschermde natuurgebied rondom de Wilseder berg, die met 169 m. de hoogste berg in de regio is, grazen tegenwoordig ongeveer 2000 heideschapen en net zoveel lammeren.

Naast oorspronkelijke natuur met zeldzame planten en grassoorten, duinen en zwerfkeien komt men op de Lünenburger heide tekens een rijke geschiedenis tegen. Hier herinneren hunebedden uit de steentijd aan de vroegere kolonisatie van deze regio. De historische steden, die hun eigen karakter hebben behouden, verwijzen nog naar de vroegere rijkdom. De zoutwinning heeft Lünenburg in de middeleeuwen rijk en tot koning van de Hanse gemaakt, wat ook tegenwoordig aan de voorgevels van de kleurrijke burgerhuizen te zien is.

Het vakantiehuis is hierbij altijd het ideale uitgangspunt voor uw vakantie.

Bron: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Duitse VVV)