search

Vakantiehuizen in de Harz

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland en verbindt de deelstaten Sachsen-Anhalt, Niedersachsen en Thüringen. Het is niet alleen een heel oud gebergte, maar ook het hoogste middelgebergte ten noorden van de Mains met het Brockenmassief als hoogste top (1142 m.). In een fantastisch berglandschap verenigt de Harz uitgestrekte hoogvlakten van meer dan 600 m. hoogte, centrale berglandschappen met bizarre rotsformaties, bergmeren, moerassen, diep ingeslepen kloofachtige dalen met bergriviertjes, watervallen en grote stuwmeren.

 

 

Land der geologie

Bijna iedere vorm van watersport is hier mogelijk. Van bovenaf gezien lijkt de Harz op een plateaugebergte met hellende randen. Bijna nergens anders kan men de historische ontwikkeling van de aarde zo goed bestuderen als hier. Zeer bekend is het Okertal vanwege de interessante rotsformaties. De Romkerhaller waterval, die van grote hoogte in de diepte neervalt, de Oktertal stuwdam zijn in geliefde en fotogenieke bezienswaardigheden.

Men spreekt over de Harz als een “klassiek land van de geologie”, maar ook van een “zilveren land”. Dat maakt de Harz natuurlijk zeer aantrekkelijk voor amateur geologen. Uit de tijd van de toenmalige rijkdom van deze regio stammen nog de prachtige, vrolijk gekleurde vakwerkhuizen in de pittoreske stadjes. Getuige van een rijk verleden is het klooster Walkenried in het zuiden van de Harz. Dit klooster werd in 1127 aan de cisterciënzers overgedragen en was in zijn bloeitijd één van de rijkste en machtigste van Duitsland.

 

Sagen en legenden

De Harz is een gebied rijk aan historie en het voormalige Saksische keizergebied met geheimzinnige sagen en legenden. Op de hoogste berg van de Harz, de Brocken of Blocksberg, woont een berucht schepsel, de heks. Ieder jaar tijdens de Walpurgisnacht ontmoeten de heksen elkaar hier met hun meester – de duivel. Dan wordt overal feest gevierd.

Wie de Harz bezoekt, moet zeker de streek Kyffäuser in het zuiden van de Harz niet vergeten. Het behoort eigenlijk al tot Thüringen. In Barbarossagrot rust de legende van Keizer Friedrich Barbarossa. Er zijn echter nog veel meer grotten in de Harz: de Rübeländer druipsteengrotten, de Iberger druipsteengrotten of de onder natuurbescherming staande, door sagen omgeven Jettengrot, tussen Herzberg en Osterode.

 

Bron: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Duitse VVV)