Activiteiten & bezienswaardigheden in België

Folklore en evenementen

De Belgen zijn naast politiek ook cultureel verdeeld. De Vlamingen spreken Nederlands en verdedigen de eigen taal tegen beïnvloeding van andere talen. Vlamingen hebben van oudsher veel van handel geleefd en kenden zelfs een eigen kunststroming. Verder leven zij op bourgondische wijze, hebben een biercultuur, maken tijd om uitgebreid te eten en leven rustig en bescheiden. De Walen daarentegen neigen naar de Franse boerencultuur, verdedigen ook hun eigen taal en cultuur en identificeren zich dan ook meer met de Fransen. Zij leven vaak in kleine gemeenschappen en leggen zich vooral toe op de landbouw. Zoek je favoriete vakantiehuis in België, boek en pak je koffers voor een onvergetelijke vakantie met NOVASOL Vakantiehuizen!

Drumbands en fanfares

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië heeft vrijwel iedere stad tot gehucht een eigen drumband of fanfarekorps die opdraaft bij volksfeesten of religieuze evenementen. Populair onder de Belgen zijn rommelmarkten, braderiën aangevuld met zang en dans. België heeft nog veel kroegen waar de bevolking tot rust komt en even de hedendaagse zorgen kan vergeten. Verder speelt de muziek een rol bij religieuze feesten, zoals carnaval, dag van de arbeid op 1 mei, allerheiligen en allerzielen.

Stripverhalen en kinderprogramma’s

Belgen zijn van oudsher gek op stripverhalen. Dit land bracht vele striphelden voort, zoals Kuifje, Suske & Wiske en kabouter Plop en het besteedt veel aandacht aan leuke amusementprogramma’s voor kinderen, zoals Samson & Gert en de popband K3.

Bijzondere attracties in België

Atomium

Atomium is misschien wel de meest bijzondere attractie van België. Hij is uniek, groots en verbluffend. In 1958, tijdens de wereldexpo, is Brussel er in geslaagd, het kleinste element ter wereld in het groot na te bouwen, het Atomium. Deze bezienswaardigheid is in 2005 gerenoveerd en is zeker een bezoek per lift en trappen van bol tot bol waard. De toegang ligt tussen €4,50 en €9,00 en kinderen zijn gratis.

Het kleinst stadje ter wereld

Durbuy mag dan wel het kleinste stadje ter wereld zijn, de aantrekkingskracht ervan wordt elk jaar groter, de lijst met troeven elk jaar langer. Toch zijn de 41 dorpen en gehuchten die samen Durbuy vormen er in geslaagd hun Ardense ziel niet kwijt te spelen. Enkele bezienswaardigheden zijn: Musée des Mégalithes in Wéris, waar ieder jaar een themavoorstelling wordt vertoond met traditionele aspecten uit de regio. Domaine de Hottemme beschikt over een prachtige didactische voorstelling van de lokale fauna en flora en van het traditionele landelijke leven.

Bierbrouwerijen

België is zonder twijfel hét bierland. Welk ander land kan immers uitpakken met meer dan 450 verschillende biermerken? Net zoals het sterk afwisselende landschap kent België een unieke reeks bierstijlen met de meest contrasterende smaken en aroma's. Het bier is diep met de cultuur en de traditie verweven en is meer dan gewoon een drank. Er zijn talrijke soorten en smaken; van abdijbier tot gewone pils, van kersenbier tot helder witbier en van zware trappist tot roodbruin. Veel dorpjes in Wallonië hebben nog vele kloosters en bierbrouwerijen waar van oudsher bier wordt gebrouwen. Een voorbeeld van zo’n ambachtelijke fabriek vindt je in de plaatselijke abdij van Chimay.